Dundee Chocolate Cheese Cake
for base
200g biskut digestive (10-15 keping)
85g butter/margerin (2 sudu besar)-cairkan
hancurkan (bukan kisar) biskut dan gaulkan bersama margerin. Masukkan kedalam loyang pembakar dan tekan dengan sudu hingga padat. Masukkan dalam petiais selama lebih kurang sejam
for filling
600g cream cheese (dua buku)
175 gula castor (2/3 cawan)
3 sudu besar tepung gandum
2 sudu teh esen vanila
3 biji telur
115g coklat masakan (1 bar)
1. Pukul cream cheese hingga kembang (guna mixer)
2. Masukkan gula, pukul sebati
3. masukkan tepung (yang dah diayak) dan vanila, pukul sebati
4. masukkan telur satu persatu
5. Sementara itu, cairkan chocolate.
6. tuang coklat kedalam adunan
7. Bakar pada suhu 170 darjah celcius, 45-1 jam secara bourne marie (letakkan loyang pembakar di atas dulang yang diisi sedikit air.
Jelly topping
2 sudu besar serbuk agar-agar
400-500 ml air
3 sudu gula
sedikit pewarna merah
ceri merah
sos cranberries
1. masak agar-agar hingga larut, masukkan gula dan pewarna
2. sapukan sos cranberries diatas cake yang dah sejuk
3. susun ceri
4. tuang agar-agar
5. sejukkan pada suhu bilik
6. sejukkan dalam petiais sebelum dihidang.
Almond Sponge Cake
250g butter/margerin
150g gula castor
5 biji telur1 sudu teh esen vanila
200g tepung naik sendiri (ayak)
100g badam kisar
1. pukul gula dan butter hingga kembang
2. masukkan telur satu persatu
3. masukkan esen vanila, tepung dan badam kisar. Gaul sebati
4. Bakar pada suhu 170 darjah celcius, 30-35 minit.
5. hias dengan cream dan fresh rasberry (kat dundee ni banyakla, kat malaysia susah dapat)
No comments:
Post a Comment