Wednesday, May 6, 2009

Kek Pisang and Chocolate Glazing



Oleh kerana tukang makan pisang balik Mesia, so pisang yang ditinggalkan masuk dalam oven la nampaknya.
Resepi
Bahan
2 1/4 cawan tepung
2 1/2 tsp baking powder
1/2 tsp soda bicarbonate
secubit garam
1/4 serbuk koko
3 telur saiz besar (or 4 telur kecil)
1 1/4 cawan gula
3/4 cawan butter, cairkan
1 tbsp vanilla esen
3/4 cawan sour cream
4 biji pisang ranum
1/2 cawan coklat masakan, cairkan, biarkan agak sejuk
Chocolat glazing
1 cawan heavy cream/double cream
1 1/2 cawan coklat masakan
Cara
1. Mix all dry ingredients
2. Pukul telur hingga kembang. Masukkan gula, melted butter, vanilla sedikit demi sedikit. Pukul hingga sebati
3. Perlahankan mixer(slow speed), masukkan dry ingredients sedikit demi sedikit, selang seli dengan sour cream
4. masukkan chocolate yang telah dicairkan dan pisang yang telah dilenyek.
5. Bakar 55-60 darjah celcius selama 50-60 minit.
6. Pastikan kek betul-betul sejuk sebelum di sapukan glazing
Glazing
1. Panaskan heavy cream hingga hampir menggelegak
2. pour over chocolate. Stir until choc melt
3. Cover the top and side of the cake. Cool in fridge to set the glaze.




1 comment:

amey ahmad said...

haaa.. amik pisang saya la tuu.. takpe lah.. kat sini ada pisang 'emas'.. (nasib baik 'depa' tak 'bawa belayar' semua pisang2 tuu..) hehe.. mwah..