Namanya pun soft cotton, cheese cake ni less rich berbanding dengan densely creamy cheesecake. The texture is so soft and spongy. Tapi yang ini jenis yang makan tak puas, kena ulang-ulang selagi tak habis...additive gitu..resepi dapat kat internet, senang aje buatnya, cuba sekali dah jadi...Last couple of weeks is very stressful, so a slice of cotton cheesecake after work definitely helpful.
Resepi
Bahan
A- 250 g cream cheese
100 ml fresh milk
100 g butter
B- 100 g plain flour, sifted
20 g corn flour, sifted
60 g caster sugar
6 egg yolks
1 orange, zest and juice
C- 6 egg whites
1/2 tsp cream of tartar
60 g caster sugar
Cara
1) Masukkan semua bahan A dalam mangkuk besar, panaskan secara double boiler sehingga cheese dan butter cair. Kacau.
2) Alih daripada boiler dan biarkan sejuk
3) Bila A sejuk, masukkan bahan B. Kalau hingga sebati. Ketepikan
4) Pukul C sehingga pekat dan berkilat (masukkan gula sikit demi sedikit).
5) Kaup balik (fold) C kedalam campuran A dan B hingga sebati.
6) Bakar secara bourne marie dalam spring form tin selama 1 jam pada suhu 180 darjah celcius.
Thursday, May 21, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
sedap doh brase..
Post a Comment