Resepi Kek Pisang
Bahan: 200g butter, 150g gula castor, 200g tepung, 3-4 biji pisang yang telah dilenyek, 3 biji telur, secubit garam, 2 sudu teh baking soda.
Cara: pukul butter dan gula hingga kembang. Masukkan telur, pukul sebati. Masukkan pisang, garam, tepung dan baking soda. Gaul sebati. Bakar selama 50 minit pada suhu 170 darjah celcius.
Resepi Ayam Percik (versi Scotland)
Bahan: Seekor ayam, gaul kunyit bakar pada suhu 200 darjah celcius.
Bahan Percik: Santan 1 tin santan, 1 labu bawang besar, 3 ulas bawang putih, 1 inci halia - kisar halus; 1 sudu teh serbuk lengkuas, 1/2 sudu teh kunyit, 1 sudu teh serbuk cili, 3 keping asam keping, beberapa helai daun limau purut, 2-3 batang serai, garam, gula.
Cara
Masukkan semua bahan kedalam kuali. Kacau di atas api sederhana sehingga pekat (jangan sampai pecah minyak). Tuang keatas ayang yang sudah di bakar.
2 comments:
salam, k khamsah, baking soda tu baking powder ke, soda bicarbonat?
time kaseh...
Sorry, typo error....baking powder sebenarnya
Post a Comment