Bila di fikir-fikirkan, dok kat dundee ni lebih banyak makan nasi dari roti. kalah duk Malaysia. Sesekali teringin pulak nak makan kuey teow. kat supermarket cina, Matthew's Supermarket ada jual frozen kue teow Ipoh mali. Apa lagi char kuey teow la. Resepinya...ikut logik je...LICIN...
Bahan
1 bungkus kuey teow (sama je kat mesia)
4-5 ekor udang (belah belakang. Kalau ada kepala lagi bagus)
2 sudu besar minyak masak
2 ulas bawang putih-cincang
1/2 labu bawang besar (atau 1 ulas wg merah-kat sini tak ada bwg merah)-cincang
1/2 sudu besar cili kisar/boh
segengam tauge
daun kucai/daun bawang-hiring agak panjang
2-3 sudu kicap masin
2-3 sudu cili sos
sebiji telur
cara
1. Kuey teow frozen mesti dikukus terlebih dahulu untuk melembutkannya
2. Panaskan minyak, tumis bawang dah cili.
3. Masukkan udang. Apabila udang dah kemerahan, masukkan kicap, sos, tauge, kucai dan kuey teow.
4. gaul rata, perisakan dengan garam
5. tambah 1/2 gelas air, kacau rata.
6. pecah telur, besarkan sedikit api. kacau rata dan angkat
sedap lagi kalau ada lada jeruk atau sambal kicap.
No comments:
Post a Comment