Monday, November 12, 2007

Percik Pantai Timur

Ini adalah lauk kegemaran bulan posa. Kira taraf wajibla gitu. Takde la susah sangat membuatnya.

Bahan
2 ekor ikan kembong besar atau 1/2 ekor ayam- gaul garam kunyit dan panggang
Santan sederhana pekat-dari sebiji kelapa atau 2 gelas
2-3 batang serai-ketuk
Halia, lengkuas, kunyit (1 cm)-kisar
5 ulas bwg merah, 3 ulas bwg putih-kisar
sehelai daun kunyit,1-2 helai daun limau purut-hiris
2 keping asam keping
1 sudu cili boh
garam, gula, aji

Cara
1. Tenggek kuali atas api sederhana
2. masukkan kesemua bahan
3. Kacau sehingga santan pekat, perasakan dengan garam, gula dan aji
4. Apabila cukup pekat, bolehlah disiram atas ikan/ayam yang dah dipanggang

No comments: